Zakończenie realizacji Programu FEAD 2014-2020 - Podprogram 2020

Zarząd Gminny Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej w Terespolu zakończył dystrybucję żywnoś›ci z Podprogramu 2020.

Wydano 10 t. 692 kg, 500g.

Z pomocy skorzystało 250 beneficjentów. Wydano 1250 szt. paczek.

Z warsztatów edukacyjnych z zakresu zdrowego odżywiania skorzystało 36 beneficjentów.


 POPŻ "Podprogram  2020"€

Zgodnie z wytycznymi MRPiPS z dnia 11.05.2020r. oraz późniejszymi zmianami z dnia 15.09.2020r. zakładany okres realizacji dystrybucji artykułów spożywczych  rozpoczyna się od listopada 2020 i trwać będzie do sierpnia 2021r.

Pomocą żywnoś›ciową  w ramach POPŻ Podprogram 2020 mogą być objęte  osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryterium okreś›lone w art. 7 ustawy o pomocy społecznej z dnia 12 marca 2004r. (Dz.U. z 2018 r.poz.1508 z późn.zm.) i których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj.

1402 PLN  dla osoby samotnie gospodarującej,

1056 PLN  dla osoby w rodzinie.

Podane kwoty są maksymalne, a przekroczenie automatycznie wyklucza osobę zainteresowaną z przyznania pomocy w formie paczki żywnoś›ciowej.

Artykuły spożywcze przekazywane będą osobom najbardziej potrzebującym w formie paczek. Limit na 1 osobę w Podprogramie 2020 wynosi 42,27kg i obejmuje następujące artykuły spożywcze:

1)      Artykuły warzywne i owocowe

  • Groszek z marchewką 3,20 kg.
  • Koncentrat pomidorowy 1,12 kg.
    • Buraczki wiórki 1,40 kg.
    • Powidła ś›liwkowe 1,50 kg.
    • Mus jabłkowy 1,44 kg.
    • Fasolka po bretońsku 1,50 kg.

2)      Artykuły skrobiowe

  • Makaron jajeczny ś›widerki 5,00 kg.
  • Płatki owsiane 1,00 kg.
  • Ryż biały 2,00 kg.
  • Kasza jęczmienna 1,50 kg.
  • Herbatniki maś›lane 0,40 kg.

      3)      Artykuły mleczne

  • Mleko UHT 7 l.
  • Ser podpuszczkowy dojrzewający 1,60 kg.

4)      Artykuły mięsne

  • Szynka drobiowa 2,40 kg
  • Szynka wieprzowa mielona 1,20 kg.
  • Pasztet drobiowy 0,32 kg.
  • Filet z makreli w oleju 1,19 kg

       5)      Cukier

  • Cukier biały 4 kg.
  • Miód nektarowy wielokwiatowy 0,50 kg.

        6)      Tłuszcze

  • Olej rzepakowy 4 l.